De eerste stappen in Total Immersion

Een totaal nieuwe ervaring: TI!
Geschreven door Femke

Borstcrawl leren en dat minimaal 750 meter volhouden, dat waren de doelen die ik stelde afgelopen maart. De techniek aanleren ging redelijk, of ik efficiënt was geen idee, volhouden ging steeds beter en ja, 750 meter moest lukken. Gelukt is het, maar dat er nog veel te halen is op zwemgebied is een ding wat zeker is. Total Immersion (TI) techniek lijkt een gouden zet, het moet zich nog bewijzen maar de eerste stappen zijn gezet. Het begint allemaal met het zwemmen op de vrijdagavond bij Swimfantastic in Sportfondsenbad Oost: de Swimfantastic Fridays! Gedurende de hele winter mogen wij als Womendurance team mee zwemmen op de vrijdagen van 21-22u, en soms is er zelfs nog een leerzame workshop van 20-21u. Zo heeft Marjon de eerste keer uitleg gegeven over de basics van de Total Immersion techniek. Daarna heeft Lorna Wilson een keer uitleg gegeven over Biomechanics, en hoe ze daarmee blessures of blokkades in het lichaam opspoort. Aanstaande vrijdag komt ook Matthias voor een inloopspreekuur sportmassage. En daarna wordt er uiteraard hard gewerkt aan de TI techniek.

Een deel van het Womendurance team heeft de Total Immersion (TI) techniek al onder de knie, maar een deel ook niet, dus schrijven Gabriela, Jobien, Jonnemei, Marieke en ik ons in voor 2 zaterdagen TI cursus. Ik ga er open en onbevangen in, mijn doelen zijn de techniek leren en langere afstanden kunnen zwemmen. Na een uitleg over de techniek die mij logisch doet klinken gaan we het water in om te voelen hoe het is om balans te hebben, te stroomlijnen en te sturen. Bizar wat het effect is van een ontspannen hoofd, het voelt heel natuurlijk en alles gaat veel makkelijker. We zijn met een kleine groep en hebben twee TI coaches: Marjon en Giel, dus er is genoeg aandacht voor iedereen. Ze laten je ook daadwerkelijk voelen hoe je bijvoorbeeld je armen moet bewegen. Dit zorgt voor een hele steile leercurve. Aan het eind van de eerste zaterdag werden we zowel boven als onder water gefilmd. Ik kwam totaal ontspannen het zwembad uit. De techniek die ik had, als je het techniek mag noemen, was gelijk vergeten en ik beleefde een totaal nieuwe zwemervaring. In de week die daarop volgde wilde ik steeds weer gaan zwemmen om aan de slag te gaan met de techniek. Wel bleek het moeilijker nu Marjon en Giel niet constant aanwijzingen gaven. Mijn hoofd ontspannen ging niet vanzelf, maar de focal points hielpen hier goed bij: armen lang, hand in de pocket, heupen draaien, nagels lakken etc. De feedback van de filmpjes op de tweede zaterdag was heel nuttig en daardoor konden iedereen in het water concreet aan de slag met haar eigen verbeterpunten. Veel zwemmen, leren adem halen op het juiste moment en zorgen dat je dan nog steeds balans hebt en gestroomlijnd bent. Ik heb bij het ademhalen aan de rechterkant eerst alleen maar water binnengekregen, maar ontspannen was ook hier de sleutel tot succes. Aan het eind van de les ging het best aardig. Weer op de film en een groepsfoto waren de afsluiting van deze cursus.

Marjon en Giel zijn twee zeer enthousiaste en gedreven coaches, ze kunnen de techniek goed uitleggen en je laten ervaren hoe het moet voelen. Hun enthousiasme is op mij zeker overgeslagen. In twee dagen heb ik heel veel geleerd, zwemmen werd een totaal nieuwe ervaring en ik kijk er zeer naar uit om dit door te zetten. Dat laatste is namelijk wel nodig om ervoor te zorgen dat ik volgende zomer sneller en efficiënter zwem, en dus minder moe uit het water kom. Samen met de andere meiden zwemmen en plannen maken voor wedstrijden met langere afstanden zijn dingen waar ik naar uitkijk en, met name voor dat laatste, door de TI training nog meer vertrouwen in heb!

Dit bericht is geplaatst in Blogs & Nieuws met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.