Frysman – moaier wurdt in triathlon net!

Na Almere en Maastricht wilde ik met de Frysman de 3 hele triathlons in Nederland compleet maken: 3,8 kilometer zwemmen in het IJsselmeer, 180 kilometer fietsen door Gaasterland en dan nog 42.195 kilometer rennen rondom het Reaklif. Ik zie het wel zitten.

Wat een enorm verschil qua organisatie met de andere evenementen: maximaal 150 deelnemers, en evenveel vrijwilligers. In december krijgen we de eerste attentie al in de brievenbus: de originele Frysman buff, handig voor de trainingen in de winter. In het weekend zelf merk je die aandacht ook continue. Leuke cadeau’s in de starterstas en de sfeer is zo gemoedelijk. Er wordt alles aan gedaan om ons als atleten een perfecte dag te bezorgen. Heel bijzonder!

Vooraf heb ik er alles aan gedaan om me goed voor te bereiden op deze dag. Ik had een aantal andere uitdagingen dit jaar die niet per se heel goed in een triathlonschema passen, maar samen met mijn coach en teamgenootje Josta van Trispiration hebben we er toch een mooi schema van gemaakt. Tot mei heb ik voornamelijk veel gerend en gezwommen in voorbereiding op de Amphiman. Tijdens 3 trainingsweken, in maart op Fuerteventura, in mei op Mallorca en in juni in Frankrijk kreeg het fietsen meer aandacht. Daarnaast nog krachttraining bij het USC waardoor ik ook weer sterker word.

De zeetrainingen die ik doe met het zwemmen moeten me mentaal laten wennen aan het zwemmen in het IJsselmeer. Ik ben dankzij de Mastertrainingen bij Swimfantastic nog iets sneller aan het worden en mijn techniek wordt ook nog steeds bijgeschaafd, maar een wedstrijd in water wat ook 1 grote klotsbak kan zijn?! Ik zie er toch nog wel een beetje tegenop…

In de weken voor de wedstrijd, als de periode van taperen aanbreekt, worden de twijfels (zoals altijd voor een race), alleen maar groter. Allerlei tegenstrijdige gedachten tegelijk: heb ik wel (lang) genoeg gefietst, heb ik op het laatst niet te lange afstanden gerend? Heb ik wel voldoende snelheidswerk gedaan? Aan de andere kant: heb ik niet te veel getraind? Gaat dat zware gevoel in mijn benen nog weg? Dan werkt maar 1 mantra: TRUST YOUR COACH! En natuurlijk een goede massage bij sportmassage020 om het lichaam los te maken.

Op naar Friesland:

Vrijdagavond: startnummer halen en de tas met leuke goodies in ontvangst nemen. Sfeer opsnuiven bij de pasta party en de briefing die daarna volgt. Er doen een aantal vrienden en bekenden mee (Peter, Arjen en Martijn), en we kunnen alvast strategieën bespreken. Het wordt oppassen voor de ‘jury’. Geen penaltybox, maar een goed gesprek is de straf bij stayeren. Nog een keer betrapt? Een opstel schrijven. Haha. “Een Frysman word je alleen” is de boodschap. Ik doe triathlon omdat mijn bochten techniek zo dramatisch is dat ik absoluut niet in een peloton wil rijden, dus dat komt wel goed.

Raceday!

Het zwemmen: het water is rustig, zeker in het eerste rondje. Het tweede rondje zijn er iets meer golven, maar nog prima te overzien. Mijn mantra is nu: lang, lang, lang… Ik hoor de stem van Marjon (mijn zwemcoach) in mijn hoofd die ervoor zorgt dat ik alle energie naar voren speer en ik zoef door het water. Just keep swimming… Heel grappig is het als iedereen opeens opstaat en een ondiep stukje gaat lopen. Al gauw duikt iedereen weer onder en wordt navigeren weer belangrijk. Ik zie Arjen voor me zwemmen in schoolslag en daardoor gaat hij helemaal recht op de boeien af. Ik navigeer nu op de oranje mouwen van zijn wetsuit. Later kom ik Peter tegen bij een boei. Hij zit lekker in zijn ritme. Na 1 uur en 30 minuten kom ik uit het water. Yes! Weer 4 minuten sneller dan mijn snelste tijd in een triathlon, en de afstand klopt volgens mijn horloge, ik heb zelfs iets meer gezwommen. Ik ben dus echt gewoon sneller. Thanks Total Immersion!!!

Het fietsen: Na een niet al te snelle wissel spring ik op de fiets. Het eerste rondje vlieg ik! Wauw, wat lekker! Daarna komt de wind meer op en gaat mijn tempo per rondje omlaag. Maar ik kom nog uit op een gemiddelde van 30 km/uur, ook nog nooit door mij vertoond in een triathlon.

Mijn voedingsplan is heel erg goed doordacht. Ik start tijdens het fietsen met eten en ik weet wat ik ongeveer zou moeten eten. Sinds ik de bloks van Clifbar heb ontdekt ben ik helemaal afgestapt van de gels waar mijn maag slecht tegen kan. Het voordeel van de bloks is dat ik ze makkelijk als hapklare brokken in mijn frametasje kan doen. Voor de afwisseling stop ik er ook nog een Clifbar reep bij. Maar ook deze keer kom ik met ongeveer de helft van wat ik in mijn tasje had gestopt terug in de wisselzone.

De marathon: De eerste 3 rondjes rommelt het nog wel. De bewolking is weg en er komt zelfs een zonnetje. Daardoor wordt het ook wel wat warmer en ik drink veel. Doordat het een rondje is van 7 kilometer kom ik veel dezelfde mensen tegen en ren ik in de buurt van mensen die ongeveer hetzelfde tempo hebben. Af en toe een praatje en elkaar motiveren om door te gaan. Het leukste stuk van het parcours is het paadje langs de windmolens. Op en neer naar het eind op een doodlopend pad waar 5 windmolens langs staan. Klinkt vast niet heel inspirerend, maar aan het begin van het pad heeft een lokale rockband zijn instrumenten opgesteld en speelt heerlijke muziek waar ik elke keer weer vrolijk van word en harder van ga lopen. Aan het eind van het pad krijg je elk rondje dat je langs komt een bandje om je arm wat betekent dat je elke keer een rondje dichterbij de finish bent! Rondje 4 gaat al moeizamer. Rondje 5 en 6 moet ik mijn voornemen om in ieder geval altijd te blijven rennen/dribbelen breken en loop ik steeds langere stukken. Wat ik gewend ben is dat ik tijdens het rennen al spierpijn krijg, maar deze keer is het verval in tempo voornamelijk een gevolg van een protesterende maag en geen kracht meer in mijn benen hebben. Misschien toch het gevolg van harder zwemmen en fietsen dan ik ooit gedaan heb. 

Bij de finish staat de klok stil op 12 uur, 5 minuten en 33 seconden! 40 Minuten sneller dan mijn snelste triathlon! Het is zo fijn om binnengehaald te worden door Ruud, de speaker die altijd een persoonlijk woordje voor iedereen over heeft. Dennis, mijn man zorgt meteen voor mooie finishfoto’s en ik geniet van de felicitaties van mijn ouders en zwem   coach Marjon en iedereen bij de finish.

En toch overheerst even de teleurstelling… Ik had onder de 12 uur kunnen duiken als ik maar door had gerend… Zat het er nou echt niet in? Of had ik mezelf nog een beetje kunnen pushen?

Achteraf thuis kwam ik er achter dat ik iets beter de energiepoeder had moeten checken, de houdbaarheidsdatum was ergens in 2015… Ik geloof zeker dat je producten vaak wel langer kan gebruiken, maar 2 jaar is wel behoorlijk verlopen. Misschien daardoor misselijk tijdens het rennen? Of toch gewoon door de inspanning van de eerste 2 onderdelen. Had ik een betere marathon kunnen lopen als ik me iets meer had ingehouden bij het fietsen? Of had ik toen toch meer moeten eten? Allemaal vragen die ik mezelf kan stellen als ik me ooit weer ga voorbereiden op een volgende race.

Na de teleurstelling komt de blijdschap! Ik heb de Frysman volbracht! De trainingen hebben effect gehad en ik ben in goede conditie aan de start verschenen en ben trots dat het weer is gelukt!

Athlesportsworld.com Sportmassage020.nl Swimfantastic Trispiration USC

Dit bericht is geplaatst in Blogs & Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 Responses to Frysman – moaier wurdt in triathlon net!

  1. Marco Douma schreef:

    Geweldig om te lezen Marijcke.. Geweldig dat je er was. Je was een van de altleten die in de laatste ronde bleef lachen. Do bist in Frysman!

  2. Kees van Malssen schreef:

    Mooi verhaal Marijcke! En je mag zeker trots zijn op je resultaat. 40 minuten van je PR afhalen is heel veel. Zou je met 12:20 blijer geweest zijn? Ook een dik PR maar niet zo dicht bij die 12 uur?
    Geniet maar lekker na, doe even ook weer wat andere dingen (vrije training de maand na een hele). En kijk dan of en zo ja wanneer en waar je alsnog die 12 uur gaat aanvallen.

    Succes en we komen elkaar nog wel een keer tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.