Zwemmen in Turkije en de marathon van Jamaica.

Begin dit jaar hebben wij met ons team WOMENdurance een presentatie gegeven over onze doelen voor 2016. Ook al zie ik mezelf als iemand die triathlon als grootste hobby heeft, er stond nog bijzonder weinig vast op mijn planning. Wat er wel op stond: fietsen (omloop van Zandvoort, ronde van Noord-Holland), hardlopen (½ marathon van Egmond, Groet uit Schoorl 30 km en de Koning van Spanje trail 25 km), triathlon (Bosbaan sprint, Nieuw West OD en Rotterdam OD) en bij het zwemmen wilde ik het liefst sneller gaan zwemmen en de afstanden vergroten.

Het begin van het jaar heb ik besteed aan zoeken naar een geschikte lange afstand triathlon, maar niets paste binnen de andere plannen die ik had dit jaar. Toen rees de vraag of ik perse een hele wil starten dit jaar, of kan ik ook nog een jaar wachten? Ik kan denk ik ook nog een jaar wachten… Maar wat wordt dan het doel om naar toe te trainen met mijn trainingsschema? Het was zo’n andere situatie dan ik de afgelopen jaren heb gehad toen ik wel al aan het begin wist bij welke evenementen ik zo ongeveer aan de start zou staan. Het voelde in het begin heel doelloos en ik vond het best lastig om de motivatie te vinden om toch maar weer op de fiets te stappen (hardlopen en zwemmen gaan bij mij meer van zelf).

Ondanks dat heb ik toch met een schema van Trispiration getraind. Samen met Josta heb ik gewoon alle kleinere evenementen op de planning gezet en er ontstond een mooi schema en was het duidelijk dat er voldoende uitdagingen waren om me van de straat te houden. Elke week andere trainingen met regelmatig een ‘rust’week. Hier beginnen de voordelen van een schema. Zelf heb ik veel minder goed het overzicht. Als ik zelf train ben ik snel geneigd om in een comfortabel duurtempo door te gaan. Dat is wat ik heerlijk vind, maar van continue hetzelfde doen word je niet beter. In de trainingen werd ik uitgedaagd om ook af en toe de grens op te zoeken en over te gaan.

Dit werkt! Ik heb verschillende hardloopwedstrijden sneller gelopen dan vorig jaar. Verder mijn PR op de sprint afstand verbeterd en ook op de Olympische afstand. Het hoogtepunt was wel de plaatsing voor het WK Olympische afstand in 2017 in Rotterdam.

En qua zwemmen? Ik heb veel meer uren gemaakt in het water en ook daar meer afwisseling in plaats van continue baantjes trekken in hetzelfde tempo door de Fantastic Friday en Wonderful Wednesday trainingen bij Swimfantastic. Er stonden veel open water trainingen in mijn schema, waar ik veel liever mijn tijd door breng dan in het zwembad. Om mijn aan mijn doel te werken wat betreft het vergroten van de afstanden besloot ik deel te nemen aan een open water camp in Turkije met Swimfantastic en Mediterra International Swimming. Het doel? Dagelijks zwemmen en op de laatste dag 10 kilometer zwemmen. 10 kilometer, in de Middelandse zee! Bijna onvoorstelbaar voor iemand die 6 jaar geleden nog niet onder water durfde te zwemmen en alleen maar schoolslag deed… Met de Total Immersion techniek is het makkelijker om met minder energie lange afstanden te zwemmen in borstcrawl. Het is zo heerlijk om in een warm land te zijn en alleen te zwemmen (en een beetje hard te lopen en te fietsen…)!

Als de laatste dag aanbreekt ben ik wel een beetje zenuwachtig. Ga ik het halen? Red ik het qua tijd (er is een limiet van 5 uur)? Hoe is het om zo’n tijd in het water te liggen? Na bijna 4 en 1/2 uur kom ik samen met Tine aan bij het één na laatste strandje. De andere deelnemers zijn nog door gezwommen naar de haven, maar voor ons stopt de tocht hier. 10 kilometer op mijn horloge en one happy swimmer (of 2 als je Tine meetelt die ook heel blij is)!!! Schildpadden gezien, om me heen kunnen kijken. En echt ook bij het zwemmen in een ritme gekomen wat ik van het hardlopen en fietsen wel ken, maar niet wist of het bij zwemmen ook bestaat. Wat een heerlijk gevoel!

In augustus kwam er spontaan een doel bij. De vakantieplannen waren lang onduidelijk, en het werd Jamaica. Hé, heb ik niet eens een artikel gelezen over een marathon in Jamaica. Even googlen en ja hoor: de Reggae Marathon in Negril, Jamaica. Door onze reisperiode een klein beetje aan te passen kon ik meedoen! Training technisch misschien niet de meest verantwoorde keuze: door de zwemvakantie in Turkije heb ik in de afgelopen periode veel meer gezwommen en nauwelijks gefietst en hard gelopen. Ik heb besloten te vertrouwen op mijn dieselvermogen en er gewoon voor te gaan! Wij houden erg van fietsvakanties, dus de eerste twee weken verplaatsen we ons op de fiets. Niet te grote afstanden, daar is het eiland ook te klein voor, maar ik wilde de benen ook een beetje sparen voor de grote dag. Regelmatig een rustdag ingebouwd, zo ook de dag voor de wedstrijd.

De wekker ging om 03.00 uur. Vanaf 03.45 uur gingen er pendelbussen naar de start. We waren er ruim op tijd. Nu al klinkt er reggae muziek uit de speakers, Bob Marley all the way. Ongeveer 2000 mensen aan de start van de 10 km, de halve marathon en de hele afstand. Heel grappig om een keer de marathon in miles te lopen in plaats van in kilometers. Om 05.15 uur, nog in het donker, klinkt het startschot! We lopen door een laan van fakkels het donker in. Wat een sfeertje! De eerste 2 uur rommelt het wel, het is nog  donker en nog niet zo heel warm. Het gaat niet super snel door de luchtvochtigheid, maar ik loop de halve marathon toch nog in 2 uur en 3 minuten. Dan komt de zon en begint ook het gebrek aan gemaakte loopmeters zich te manifesteren… Mijn tempo gaat hard achteruit. Ik loop grote stukken, maar blijf genieten van de muziek en de mensen aan de kant. Na 4 uur en 29 minuten waggel ik dan eindelijk de finish over! Super blij! Trots op mezelf dat ik deze race met een minimale voorbereiding heb kunnen volbrengen en niet compleet kapot ben gegaan. Maar dat kan ook eigenlijk niet op dit schitterende eiland met zijn vriendelijke mensen, dat geeft zo veel energie!

Ik kijk terug op een mooi sportjaar, met veel hoogtepunten! Veel zin in 2017 waarin we ook weer leuke plannen hebben met het hele team!

USC Swimfantastic Smart Athlete Athlete Sports World Sportvoedingtriathlon.nl Sportmassageplus31 Trispiration

Dit bericht is geplaatst in Blogs & Nieuws, Nieuws (clinics/aankondigingen) met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.